onsdag, juli 29, 2009

Fältrapport

Det bidde så att bara jag (Emmily) kom iväg ut för att se den berömda MineCat:en, även känd som MAG-Cat, imorse. Den befinner sig i närheten av Kfar Sir, som ligger en bra bit från Kfar Joz och högkvarteret, så att trots att Billy, Ali och jag satte oss i bilen vid 8:30 var vi inte framme förrän strax efter nio. Nu är det väl förstås inte så att det är så långt fågelvägen, men kringelkrokvägarna bland kullarna tar ju en stund att följa...

Oanade riskerVäl framme undgick vi för första gången det obligatoriska te- eller kaffedrickandet och kunde skriva in oss i besöksloggen och ställa oss att beskåda underverket omedelbart. Säkerhetsavståndet för den här maskinen är stort, Billy sade nånting om 300 meter, och därför fick vi snällt ställa oss en trappa upp i byggnaden på bilden. Det finns fler än en sorts risk ute i fält som ni ser...
Just det här området är faktiskt bara det andra som växtlighetsskäraren använts på. Den utvecklades av MAG speciellt för att röja växtlighet på klusterfält så det är lite spännande!

MineCat in action!Den röjda mark som lite vagt kan anas på bilden avklarades igår, och det på 2,5 timme. Enligt Site Supervisor Khaled skulle samma arbete men utfört manuellt av hela laget (åtta man) tagit åtminstone fyra dagar. Tyvärr går det inte att använda maskinrensning av hela området, eftersom det dels är för branta sluttningar på delar av det, dels finns även olivodlingar på marken och maskinen är för stor för att komma emellan träden. Olivträd är väldigt kräsna och långsamt växande varelser som kräver stora investeringar men också kan ge god avkastning, och många markägare är förståeligt nog ovilliga att jämna sina dyrbara träd med marken om det på något sätt går att undvika.
MAG har jobbat på det här fältet sedan den 3:e den här månaden, men har alltså inte använt MineCat:en så länge ännu. Hittills har man hittat sju stycken M42/M46 plus en bit OXA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar