torsdag, juli 02, 2009

Mines Advisory Group

En helt vanlig torsdag sitter jag (Hanna) på kontoret och arbetar med vår första uppgift. Emmily har åkt iväg en tur upp till Choufbergen för att ta lite bilder till vårt examensarbete. Som första uppgift uppdaterar vi ett dokument som används i den, för en NGO (Non Gonvermental Organisation) som MAG, ständigt aktuella jakten på donatorer och pengar. Det är en bra första uppgift som kräver faktainsamlande och förståelse för hur organisationens olika delar flyter samman. Just nu så delar vi kontor med Albert som ansvarar för alla kartor och GIS (Geographical Information System). Vi diskuterar beräkning av kvadratmetrar och statistik och jag uppskattar hans tålamod med mina miljoner frågor.

Jag tänkte börja med lite bakgrundsfakta om MAG och deras arbete här i Libanon, för att ge en bild av vad det egentligen är vi ska syssla med under våra drygt två månader i landet:

Mines Advisory Group (MAG) har funnits sedan 1989 då det bildades av två brittiska bröder, efter att de i Afghanistan sett konsekvenserna av minor och andra oexploderade vapen och bomber. De bestämde sig för att arbeta mot en säker återuppbyggnad och framtid för konfliktdrabbade områden.

Mine Action handlar om mycket mer än bara ett fysiskt borttagande av minor. Ett av MAG:s främsta mål har varit att påverka beslutsfattare och sätta minfrågor på agendan. Därav även namnet ”Advisory”. MAG arbetar även med de andra pelarna av mine action; Mine Risk Education (MRE), Stockpile Destruction och Victim Assistance. Idag har organisationen över 3500 anställda och arbetar i länder som Kambodja, Sudan, Chad, Sri Lanka och Gaza. 1997 fick MAG Nobels Fredspris för sitt arbete bakom det så kallade Ottowa-fördraget som förbjuder användandet av personminor.

I Libanon består kontaminationen främst av klusterbomber och andra UXO:s (Unexploded Ordnance). MAG var den första organisationen att arbeta med akut röjning dagen efter slutet på kriget mot Israel 2006. MAG-Libanon arbetar förutom med Battle Area Clearance (BAC) av klusterbomber även med minröjning längs gränsen till Israel samt uppe i Chouf-området. Förutom manuell röjning använder sig MAG av en minröjningsmaskin (MineCat) och ett antal grävskopor med olika tillbehör. De är väldigt användbara för röjning bland husmassor, men används även ute på planare fält.

MAG arbetar nära den nationella L-MAC:en (Lebanese Mine Action Center) som koordinerar arbetet med samtliga minröjningsorganisationer i landet. Ett ansvar som nyligen överförts från FN till den libanesiska militärmakten.

---

Det var lite grundläggande om MAG. Nu börjar arbetsdagen lida mot sitt slut! Det blir en lugn kväll i vår lägenhet i Nabatieh.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar